Crowdsourcing

U bent op zoek naar manieren om een bedrijf te starten zonder eigen startkapitaal? Dan kunt u crowdsourcing overwegen.

Wat is crowdsourcing

Crowdsourcing is een fenomeen dat afkomstig is uit de Verenigde Staten, zoals meerdere trends op het gebied van kredietverlening. Dit is de definitie die Wikipedia geeft: Crowdsourcing (http://nl.wikipedia.org/wiki/Crowdsourcing) is een Engelstalig neologisme, gebruikt om een recente ontwikkeling aan te duiden, waarin organisaties (overheid, bedrijven, instituten) of personen gebruikmaken van een grote groep niet vooraf gespecificeerde individuen (professionals, vrijwilligers, geïnteresseerden) voor consultancy, innovatie, beleidsvorming en onderzoek.

Crowdsourcing

Het internet speelt een grote rol in het proces van crowdsourcing. Via het internet is zo dat u kunt zoeken naar bepaalde crowdsourcing websites. Als u zich daar aanmeldt (niet alle sites bieden dit gratis aan) heeft u een aantal opties. U kunt via een crowdsourcingwebsites aandelen (eigenlijk zeer kleine aandelen) verkopen in ruil voor een monetaire compensatie. Dit kan u helpen als er weinig andere mogelijkheden zijn, u levert echter wel macht in. Het is dus zaak om goed na te denken over wat voor percentage u van uw bedrijf wilt verkopen, als dit deel groot wordt zijn er vele aandelenhouders die iets te zeggen willen hebben.

Het is ook zaak om niet te veel macht te schenken aan één bepaalde aandeelhouder. Verder moet u ook letten op de commissiekosten die u moet betalen aan websites als u transacties aangaat.

U plaatst dus op een van deze websites een oproep of benadert zelf een mogelijke investeerder. U moet er niet van uitgaan dat er direct gereageerd wordt op uw oproep. Er is geen zekerheid over de duur van het zoekproces: wellicht duurt het enkele dagen of enkele weken voordat een potentiele aandeelhouder toehapt, het zou ook echter enkele maanden kunnen duren voordat iemand u benadert via de desbetreffende crowdsourcing site.

Verschil met crowdfunding

Crowdfunding is een ander fenomeen dat gebruikt kan worden bij het ophalen van geld. Het is te vergelijken met crowdfunding, waar ook het internet gebruikt wordt om potentiele investeerders binnen te halen. Ook hier krijgt u dus geld van de massa of het publiek, toch is niet geheel hetzelfde als crowdsourcing. Bij crowdsourcing is er sprake van het aantrekken van eigen vermogen voor uw bedrijf via internet en niet vreemd vermogen zoals dat het is bij crowdfunding.

Het gevolg van eigen vermogen aantrekken is dat de machtsverhoudingen in het bedrijf veranderen, u heeft niet meer de volledige zeggenschap . De financiële gevolgen zijn er echter ook: u bent namelijk niet maandelijks een bedrag aan rente en aflossing verschuldigd.

Het is dus belangrijk om te onthouden dat u via crowdsourcing geen lening kunt ontvangen, maar aandeelhouders in uw bedrijf. In ruil voor een aandeel, betalen zij een bedrag. Het is dus een van de vele manieren om een bedrijf te starten zonder geld, zonder eigen startkapitaal. Het enige wat u in principe nodig heeft, is een goed plan dat vele mensen aanspreekt. U dient dit plan op een zo duidelijk mogelijke manier naar buiten kunnen brengen, waardoor men maar al te graag deel wilt uit maken van uw succes.