Starten zonder startkapitaal

Het is een misvatting dat u een bedrijf niet kunt starten zonder startkapitaal. Banken doen moeilijk sinds de crisis, gelukkig hoeft u niet bij hen terecht.

Voordelen starten zonder startkapitaal

Het is een gedachte die vele mensen hebben: ik heb geen startkapitaal dus ik kan geen bedrijf opstarten. Het is geen verplichting in de wet om een bepaald bedrag te hebben om een bedrijf op te starten. Sterker nog als u geld heeft van een bedrijf of individu om uw plannen mee te realiseren zou het kunnen zijn dat u het doel uit ogen verliest. Het zou kunnen zijn dat u overmoedig wordt en allerlei risicovolle investeringen zal gaan doen. U gaat zonder startkapitaal aan de slag waardoor u back naar de basics moet, overbodige activiteiten kunnen simpelweg niet uitgevoerd worden. Een ander voordeel is dus dat u geen schuldeiser hebt waardoor de kans op failissement veel kleiner wordt.

Minder verplichtingen zonder startkapitaal

Ook is het dat u veel minder verplichtingen heeft. Als u startkapitaal heeft van meerdere investeerders dan betekent het ook dat u meerdere verplichtingen heeft jegens meerdere partijen. U dient bijvoorbeeld verantwoording af te leggen over uw activiteiten wat ook vaak naar voren dient te komen in een uitgebreid ondernemingsplan. Vele investeerders zullen u ook door een screening halen en misschien niet slechts, misschien zelfs meerdere keren wordt u aan tests en vragen onderworpen. Dit kost tijd, en voor een goede ondernemer geldt: tijd is geld.

Men verliest veel tijd bij het regelen van startkapitaal dit hoeft als u besluit te starten zonder startkapitaal. Soms slaan potentiële kredietverstrekkers door en moet u een uitgebreide analyse van de markt inleveren en een financieel plan met alles erop en eraan. Deze prognoses zijn heel moeilijk te maken maar worden vereist door praktisch elke kredietverstrekker. Concurrentieanalyse is ook vaak moeilijk te maken, allemaal zaken veel tijd kosten en soms maanden in beslag kunnen nemen.

Creatief starten zonder startkapitaal

Als ondernemer is belangrijk dat u creatief bent en snel kunt reageren op marktontwikkelingen. Als u startkapitaal heeft van een partij dan zullen zij ook een soort toezicht willen houden op uw activiteiten waardoor u flexibiliteit verliest. Creativiteit gaat dan op den duur verloren en dit is een van de kwaliteiten die niet kan ontberen in een succesvol bedrijf.

Een startkapitaal zorgt dat u creatiever moet worden in uw administratie wat het voordeel heeft dat u er zelf meer op gaat letten. Uw besef van administratieve processen groeit sterk omdat de administratie meestal ook wat kleiner is zonder startkapitaal, op z’n minst in het begin. De bedoeling is waarschijnlijk dat dit niet zo blijft, u wilt namelijk doorgroeien. Tot de groei van uw bedrijf is het dan ook een voordeel dat u aan de slag gaat met Excel bijvoorbeeld of een ander programma naar uw wensen. Uw denken komt op een hoger niveau en u zult dus meer te bieden hebben ook al zult u wellicht in de toekomst de administratie uit handen moeten geven. U gaat de toekomst dan in als een persoon met meer kennis van zaken.