Uitkering en eigen bedrijf

Uitkering en eigen bedrijf? Het lijkt een rare combinatie, maar het is mogelijk! Lees verder over de mogelijkheden die u heeft.

Voorwaarden starterskrediet UWV voor werklozen

Een uitkering en eigen bedrijf ziet er wellicht raar uit op papier maar toch biedt het UWV het aan. Het is namelijk zo dat vele mensen werkloos zijn die iets zouden kunnen toevoegen in de vorm van een (innovatief) product of dienst, hierdoor staan er veel mensen onnodig aan de kant. Het is dus zo dat u een lening kunt aanvragen bij het Uitvoeringsinstituut Werklozen (UWV) zodat u zo snel mogelijk aan de slag kan met een uitkering en eigen bedrijf.

Een uitkering ontvangen kan toch niet genoeg zijn om een eigen bedrijf te starten? Een uitkering en eigen bedrijf, hoe is dat mogelijk? Het bedrag dat ik ontvang is toch niet genoeg? En hoe komt u aan geld als u geen maandelijks inkomen ontvangt van een werkgever Uw mogelijke gedachtes klopen deels wel, toch is het een van de voorwaarden van een eigen bedrijf starten vanuit een uitkering.

Toch is de uitkering belangrijk in het proces om een bedrijf te starten met uitkering. Het is namelijk zo dat een van de ontvangers moet zijn van een van de volgende uitkeringen: WIA-, WAO-, WAZ-, Wajong- of de Ziektewet-uitkering. Verder moet u dus voldoen aan een aantal eisen die men stelt aan het ondernemerschap.

Uitkering en eigen bedrijf

Bij de aanvraag van het krediet is het gesprek met uw coach doorslaggevend. De coach zal u kijken naar uw ondernemingsplan. Als het goed wordt gekeurd dan kunt u naar de volgende fase waarin de sollicitatieplicht niet meer van toepassing is op u en waarin u 26 lang met uw business aan de gang mag gaan, inclusief uitkeringsbehoud. Dit wordt wel verrekend na een bepaalde periode.

Een ondernemer zou dan natuurlijk graag wensen dat het allemaal dan voorspoedig verloopt. Toch is het zo dat men niet altijd die zekerheid kan hebben als ondernemer, niet alles verloopt naar wens en ligt in eigen handen. Het is daarom een verstandige zet om een appeltje voor de dorst te bewaren. Het is dus een algemene tip om u niet alleen te focussen op uw onderneming en uw bedrijfsvoering. Toch is de overheid een helpende hand in uw drang naar ondernemen. Het komt namelijk praktisch een ieder ten goede als het goed gaat met uw bedrijf.

Na de startperiode

Na de startperiode periode zijn er echter twee mogelijke scenario’s. Uw werkzaamheden als zelfstandige kunnen tot een eind komen waarbij uw uitkering u niet meer toekomt of u vervolgt met uw werkzaamheden maar dan anders. U bent dan namelijk geen voltijdsondernemer, u verliest dan uw recht op een uitkering van de WW. Daarbovenop geldt ook weer de plicht voor u om te solliciteren. Bij aanvang van de startperiode heeft u recht op minder dan 6 maanden uitkering dan eindigt de startperiode voor u wanneer de uitkeringsduur is ‘verbruikt’. Het kan ook zijn dat bij aanvang van de startperiode u aanspraak maakt op minder dan 6 maanden uitkering, vervolgens eindigt de startperiode voor u wanneer de uitkeringsduur verlopen is.